Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012

Υπομονή Γ


Υπομονή Γ
Επιχείρησε κάποτε ο διάβολος και τον Αββά Μακάριο τον Αλεξανδρέα, να βγει από το κελί του και να γυρίσει στην πολιτεία.
-Αφού έχεις χάρισμα από το Θεό να θεραπεύεις όλες τις αρρώστιες, του ψιθύριζε στο λογισμό, γιατί δεν πάς στη Ρώμη να φανείς χρήσιμος στους ανθρώπους;
Ο άνθρωπος του Θεού διέκρινε αμέσως τα ζιζάνια της κενοδοξίας και βάλθηκε να τα ξεριζώσει. Μια μέρα που οι λογισμοί έγιναν πιο ενοχλητικοί από κάθε άλλη φορά, ξάπλωσε φαρδύς πλατύς μπρος στο κατώφλι της πόρτας του και έλεγε, φιλονικώντας με το διάβολο:
-Σύρε με δια της βίας, αν έχεις τέτοια εξουσία, πονηρέ. Εγώ με τη θέληση μου δεν κάνω βήμα έξω από το κελί μου.
Άλλη φορά πάλι, για να διώξει παρόμοιους λογισμούς φορτώθηκε στην πλάτη του ένα μεγάλο σακί άμμο και πηγαινοερχότανε ολόκληρη τη νύχτα μέσα στην έρημο.
-Τι κάνεις αυτού, Αββά; Τον ρώτησε ο γείτονας του Αββάς Θεοσέβιος, που έτυχε να τον συναντήσει.
-Ξεγελώ εκείνον που προσπαθεί να με ξεγελάσει, αποκρίθηκε ο Όσιος. Ενώ έχω βρει εδώ την ησυχία μου με ξεσηκώνει για ταξίδια.
Με αγώνα και την υπομονή του απομάκρυνε εντελώς τους ενοχλητικούς λογισμούς.

Ένας αρχάριος μοναχός, που είχε πέσει σε αμέλεια, πήγε στον Αββά Μάρκο να εξομολογηθεί.
-Μου λέγει ο λογισμός, Αββά, να σηκωθώ να φύγω από το κελί μου, γιατί και κάθομαι σ’ αυτό δεν κατορθώνω τίποτε.
-Απάντησε του, τον συμβούλεψε ο διακριτικός Γέρων, πως για χάρη του Χριστού, θα μείνω σ’ αυτό σ’ όλη μου τη ζωή και θα φυλάω τους τέσσερεις τοίχους.

Αν αποτύχεις αδελφέ, να τελειώσεις το πνευματικό έργο στον τόπο που μένεις, ας μην σε ξεγελά ο λογισμός σου πως θα επιτύχεις οπουδήποτε αλλού, συμβούλευε ένα νέο κάποιος σοφός Γέροντας.

Ένας Μοναχός βρήκε πολλούς πειρασμούς στον τόπο που πρωτάρχισε ν’ αγωνίζεται. Κάποτε έχασε την υπομονή του κι αποφάσισε να φύγει μακριά να βρει την ησυχία του. Καθώς έσκυψε να δέσει τα σανδάλια του για να ξεκινήσει, είδε αντίκρυ του κάποιον άλλο να δένει κι εκείνος τα σανδάλια του.
-Ποιος είσαι συ; Τον ρώτησε.
-Εκείνος που βγάζει από εδώ. Και να’ μια πάλι έτοιμος να προπορευθώ εκεί που σκοπεύεις να καταφύγεις.
Ήταν ο διάβολος που επεχείρησε να τον διώξει, αλλά δεν το κατόρθωσε γιατί ο Αδελφός έμεινε, ύστερα απ’ αυτό στο κελί κι αγωνίστηκε με υπομονή, έως ότου νίκησε τους πειρασμούς.

Το δένδρο που συχνά μεταφυτεύεται δεν καρποφορεί, λέγει κάποιος έμπειρος Γέρων. Κι ο Μοναχός που χάνει την υπομονή του κι αλλάζει διαρκώς τόπο διαμονής, δεν προοδεύει στην αρετή.

Ένας από τους Αδελφούς του κοινοβίου εξομολογήθηκε στον ηγούμενο του πως οι λογισμοί του τον βασάνιζαν να σηκωθεί να φύγει, γιατί είχε βαρεθεί πια τους πειρασμούς. Ο Γέροντας του έδωσε αυτή τη συμβουλή!
-Κλείσου μέσα στο κελί σου και παράδωσε τον εαυτό σου ενέχυρο στους τοίχους του. Με το σώμα μη βγεις έξω. Όσο για το λογισμό σου άφησε τον ελεύθερο να πηγαίνει όπου του αρέσει.

Το κελί του Μοναχού, έλεγε ένας από τους Γέροντες, είναι η κάμινος των Χαλδαίων που οι Άγιοι Τρείς Παίδες βρήκαν τον Υιό του Θεού κι ο πύρινος στύλος απ’ όπου ο Μωυσής άκουσε τον Θεό να του μιλεί.

Ένας Μοναχός εννιά χρόνια βασανιζόταν από το λογισμό του να φύγει από το Μοναστήρι του. Κάθε βράδυ μάζευε τα ρούχα του κι έλεγε στον εαυτό του:
-Αύριο χωρίς αναβολή φεύγω.
Όταν ξημέρωνε, σκεπτόταν:
-Ας κάνω και σήμερα υπομονή για την αγάπη του Χριστού και αύριο φεύγω.
Αφού αγωνίστηκε σκληρά εννιά ολόκληρα χρόνια και δεν νικήθηκε από το λογισμό του, ο Κύριος του πήρε τον πειρασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου